KALAU LAWATI TOLONG SIGN GUEST BOOK YE

29 July 2010

16 Waktu dan Tempat yang paling mustajab dimakbulkan doa

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs193.snc4/37974_138360556197470_100000705805449_223899_3413530_n.jpg

WAKTU DAN TEMPAT DOA DIMAKBULKAN

16 WAKTU DIMAKBULKAN DOA

 • MALAM JUMAAT ATAU SIANGNYA
 • MALAM HARI RAYA AIDIL FITRI
 • MALAM HARI RAYA AIDIL ADHA
 • MALAM 10 MUHAMRRAM
 • MALAM NISFU SYA’ABAN
 • MALAM ‘LAILATUL QADAR’
 • MALAM SEPERTIGA MALAM YANG YANG AKHIR
 • KETIKA HENDAK BERBUKA
 • ANTARA AZAN DAN IQAMAH
 • PADA WAKTU KHATIB DUDUK ANTARA DUA KHUTBAH
 • SETELAH SELESAI SOLAT FARDHU
 • ANTARA ZOHOR DENGAN ASAR
 • SELEPAS KHATAM AL-QURAN
 • KETIKA MULA-MULA TURUN HUJAN TERUTAMA SELEPAS KEMARAU
 • SETELAH MELAKUKAN AMAL SOLEH
 • SELEPAS BERSEDEKAH KEPADA FAKIR MISKIN

16 TEMPAT DIMAKBULKAN DOA

 • KETIKA MELIHAT KAA’BAH
 • DITEMPAT MELAKUKAN TAWAF
 • DISISI MULTAZAM
 • DIBAWAH PANCURAN EMAS
 • DISISI TELAGA ZAMZAM KETIKA TENGGELAM MATAHARI
 • DIBELAKANG MAKAM IBRAHIM
 • DIATAS BUKIT SOLAT
 • DIATAS BUKIT MARWAH
 • DITEMPAT SA’I
 • DI ARAFAH TERUTAMA SELEPAS ASAR MENJELANG MATAHARI HENDAK MASUK
 • DI MUZDALIFAH
 • DI MINA
 • DISISI JAMRAH AL-ULA
 • DISISI JAMRAH AL-WUSTO
 • DISISI JAMRAH AL-’AQABAH
 • DIDALAM RAUDHAH MASJID NABAWI (MADINAH)

Terdapat lebih kurang 55 tempat lain yang diperkenankan doa kerana ia sebagai syiar ibadah Haji dan tempat-tempat ibadah yang disunnatkan.

(Sila rujuk: Safwan Fathy, Penyucian Hati, Warisan Al-Fathy, Shah Alam, cetakan ke-5, Julai 2000:154)

28 July 2010

Rahsia Besi Dalam al-Quran

Besi adalah salah satu unsur yang dinyatakan secara jelas dalam Al Qur’an. Dalam Surat Al Hadiid, yang bererti “besi”, kita diberitahu sebagai berikut:

…Dan Kami turunkan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia ….” (Al Qur’an, 57:25)

Kata “anzalnaa” yang berarti “kami turunkan” khusus digunakan untuk besi dalam ayat ini, dapat diertikan secara kiasan untuk menjelaskan bahwa besi diciptakan untuk memberi manfaat bagi manusia. Tapi ketika kita mempertimbangkan makna harfiah kata ini, iaitu “diturunkan dari langit”, kita akan menyedari bahawa ayat ini memiliki keajaiban ilmiah yang sangat penting.


Ini kerana penemuan astronomi moden telah mengungkap bahwaa logam besi yang ditemui di bumi kita berasal dari bintang-bintang besar di angkasa luar.

Logam berat di alam semesta dibuat dan dihasilkan dalam inti bintang-bintang besar. Akan tetapi sistem tatasuria kita tidak memiliki struktur yang padan untuk menghasilkan besi secara sendiri. Besi hanya dapat dibuat dan dihasilkan dalam bintang-bintang yang jauh lebih besar dari matahari, yang suhunya mencapai beberapa ratus juta tahun. Ketika jumlah besi telah melampaui batas tertentu dalam sebuah bintang, bintang tersebut tidak mampu lagi menanggungnya, dan akhirnya meledak melalui peristiwa yang disebut “nova” atau “supernova”. Akibat dari ledakan ini, meteor-meteor yang mengandung besi bertaburan di seluruh penjuru alam semesta dan mereka bergerak melalui ruang hampagas hingga mengalami tarikan oleh gaya graviti.

Semua ini menunjukkan bahawa logam besi tidak terbentuk di bumi melainkan dari bintang-bintang yang meledak di ruang angkasa melalui meteor-meteor dan “diturunkan ke bumi”, seperti dinyatakan dalam ayat tersebut: Jelaslah bahwa fakta ini tidak dapat diketahui secara ilmiah ketika Al Qur’an diturunkan.

27 July 2010

Apa guna membaca Al-Quran?

Tersebut kisah seorang datuk dan cucunya tinggal di tepi sungai. Mereka adalah beragama Islam. Setiap pagi datuknya membaca al-Quran dengan suaranya yang merdu mengalunkan ayat-ayat indah Al-Quran dan menyuruhnya cucunya mengaji Al-Quran..

Didesak rasa ingin tahu,si cucu bertanya, “Mengapa Datuk selalu membaca Al-Quran? Menjadi rutin, setiap pagi?” Menurut si cucu, sukar untuk memahami kandungan ayat-ayat Al-Quran tersebut,walaupun setelah membaca terjemahannya. “Mengapa memaksakan diri membaca sesuatu yang tidak kita mengerti?”

Mendengar pertanyaan tersebut, si datuk terdiam. Dia tidak menjawab sebaliknya si datuk menyuruh cucunya mengambil air di sungai berdekatan rumah mereka menggunakan bakul bekas arang. Bakul tersebut hitam legam maklumlah bekas tempat arang.

Walaupun tidak faham dan tidak berpuas hati kerana datuknya tidak menjawab soalannya tadi, si cucu mengikut apa yang disuruh oleh datuknya iaitu mengambil air di sungai menggunakan bakul. Tetapi setiap kali air diceduk menggunakan bakul biasalah air akan keluar dari lubang bakul yang diperbuat dari rotan tersebut.

Si cucu memberitahukan hal tersebut kepada datuknya, mustahil untuk mengambil air menggunakan bakul rotan tersebut. Tetapi datuknya menyuruhnya mencuba lagi. Dengan patuh, sang cucu kembali ke sungai dan menceduk air dengan bakul tersebut. Dapat diceduk tetapi air dengan cepat keluar balik. Cucu tersebut berfikir,si cucu memutuskan untuk berlari sambil membawa bakul berisi air tersebut. Mungkin saja setibanya di rumah masih ada air yang tersisa di bakulnya.

Namun begitu bakul tersebut tinggal kosong ketika si cucu sampai rumahnya. Airnya sudah keluar sepanjang perjalanannya. Tidak menerima kegagalan, sang datuk tetap menyuruh si cucu untuk kembali ke sungai dan mengambil air dengan bakul rotan tersebut.

Berkali-kali cucunya berlari dari sungai menuju rumahnya sambil membawa bakul berisi air tersebut. Dia cuba berlari dengan lebih laju, namun hasilnya tetap sama: air sungai tersebut tak pernah sampai ke rumahnya, ke hadapan datuknya. Termengah-mengah,si cucu akhirnya berkata pada datuknya bahawa benar-benar mustahil mengambil air dengan bakul rotan tersebut.

Mendengar pernyataan cucunya, datuknya tersenyum. Ia mengajak cucunya duduk dekat. Lalu berkata,”Begitulah cucuku. Maaf membuatmu penat. Memang tidak ada air yang sampai kesini. Tapi lihatlah, adakah perubahan yang dapat kau lihat pada bakul tersebut?”

Si cucu memperhatikan bakul yang dibawanya tadi untuk pertama kali. Benarlah, ia memang tidak menyedari sebelumnya karena terlalu memikirkan cara bagaimana membawa air dengan bakul tersebut, tapi bakul yang tadinya hitam legam kerana arang tersebut sekarang sudah bersih, berwarna asli seperti rotan asalnya.

“Seperti itulah membaca Al-Quran,” ucap si datuk. “Mungkin masa ini kita belum faham ertinya, belum mengerti pengajarannya. Tapi tanpa kita sedari, ayat-ayat yang selalu kita lantunkan tersebut membuat hati kita bersih dari noda-noda kehidupan, dari buruknya sifat-sifat makhluk fana yang mungkin bersemayam dalam hati kita. Amalkanlah membaca Al-Quran cucuku, sebagai alat pembersih hati.”

Si cucu masih terduduk lelah dengan nafas sedikit termengah-mengah, namun ia mengangguk faham. Rasa ingin tahunya dapat jawapan yang memuaskan hatinya, ia mendapat sesuatu yang berharga hari itu.

Ya Allah bimbinglah hambaMU ini untuk selalu membaca Firman-firman-Mu setiap hari, timbulkanlah rasa rindu di hati ini untuk selalu mengkaji kitab-Mu. Aamiin.

26 July 2010

JANGAN KETAWA


Kalau anda stress tengok lawak ni

Taman Tema Hezbullah Ala DisneylandSelamat datang ke taman tema Hezbullah. Anda boleh mengenal mengapa mereka berani melawan zionis sambil membandingkan diri (atau membandingkan wahabi) mengapa kecut menentang zionis.Hezbullahland terletak di atas bukit menghadap ke kawasan yang pernah ditakluk Israel di Selatan Lubnan. Kawasan itu bernama Mleeta, terletak 44 km dari Beirut. Kos pembinaannya adalah 4 juta dan Mleeta telah menarik 130,000 pengunjung untuk 10 hari pertama pembukaannya sejak 25 Mei lalu, iaitu pada hari ulangtahun ke-10 kalahnya Israel dan terusirnya dari Lubnan.

Hezbullahland siap dengan pemandu pelancong. Jadi anda boleh melihat bagaimana kubu Zionis boleh dirabak senang-senang oleh tentera Hezbullah. Terdapat benteng Zionis yang dipenuhi helmet, but, serta bom yang telah dimatikan. Ini termasuklah kereta kebal Merkava-4 milik Israel yang konon canggih itu menjadi leper macam roti pau Tanjung Malim (lihat foto paling atas).Taman tema di Mleeta ini adalah ilham as-syahid Imad Mughniyah, pejuang Hezbullah yang menurut Amerika Syarikat merupakan mastermind terhadap pengeboman kedutaan Amerika pada tahun 1983 di Beirut. Pengeboman itu mengorbankan 241 tentera Anmerika dan merupakan korban tertinggi dalam sehari buat tentera Amerika sejak pertempuran Iwo Jima.

Di sini terdapat memorial Mughniyah dan jemputlah menghadiahkan al-Fatihah untuk assyahid di sini.


Terdapat juga alat-alat beribadah milik as-syahid Abbas Moussawi, yang dibunuh Israel secara pengecut menerusi serangan udara.

Di Mleeta, anda juga boleh belajar dan bermain perang-perang. Di tangan mereka - Hezbullah - Israel pernah dimalukan. Dan di tangan Nasrallah, pembantu Allah ini akan mengajar kebongkakan Zionis.

Terima kasih tentera syiah kerana berjaya memalukan Zionis. Tabik kepada Hezbullah. Kami sunni, nak bersatu pun payah.

18 July 2010

Helmet yang superb kreatif

Kepada mat minah motor ke skuter ke yang inginkan kelainan dan dah bosan dengan design kepala helmet yang ada di pasaran sekarang, apa kata mencuba design yang superb kreatif ni. Pasti anda akan mendapat perhatian di jalan raya. Apa yang penting, alang-alang pakai helmet tu – ikat jangan tak ikat.


16 July 2010

Rahsia Toyol Dan PemeliharaannyaToyol berperangai seperti anak kecil yang mempunyai susuk tubuh setinggi 50-60cm sahaja. Kulitnya merah kemerahan dan berwajah bulat dengan mata agak terkeluar sedikit. Dahinya menonjol, mulut lebar dan berkepala botak. Kegemarannya sama seperti anak kecil yang ingin dibelai dan mengikut apa yang dikehendakinya. Memiliki perwatakan sedikit nakal, suka mengomel tetapi licik dan pandai menjerumuskan manusia mengikut telunjuknya.

Ia adalah dari bangsa jin kafir yang kebanyakannya dipergunakan oleh manusia untuk mendapatkan wang dan menjadi kaya dengan cepat. Penggunaan toyol adalah merupakan kaedah ghaib bagi memperkayakan diri pemeliharanya yang jauh menyimpang dari ajaran agama dengan merompak dan mencuri harta benda orang lain secara ghaib.

Seorang penguasa dari bangsa jin kafir yang darjat dan kekuatannya lebih tinggi dari bangsa toyol akan mengawal dan memelihara ribuan toyol. Tempat yang digemari oleh toyol ialah tempat yang di kuburan yang dianggap keramat oleh manusia, gelap, sunyi dan jauh dari kegiatan keagamaan. Tidaklah menjadi hairan jika golongan toyol ini berada di hutan-hutan tebal, bukit bukau, kuburan dan tempat-tempat yang diadakan pemujaan.

Toyol sangat mudah berdamping dan bekerjasama dengan manusia walaupun dengan syarat-syarat tertentu yang dikenakan ke atas manusia. Melalui seorang perantara yang memiliki ilmu hitam, seseorang itu boleh mendapatkan khidmat toyol dan memeliharanya jika beberapa syarat dapat dipatuhinya. Syarat-syarat yang dikenakan adalah segala yang bertentangan dengan hukum Allah SWT dan perkara ini amat disukai oleh iblis dan anak buahnya bangsa jin kafir. Antara syarat-syarat yang dikenakan ke atas seseorang yang ingin memilihara toyol ialah:

1. Tidak boleh mengamalkan ajaran agama.
2. Tidak boleh membuat kebajikan atau kebaikan.
3. Bersedia menyerahkan isteri untuk disetubuhi toyol atau menghisap susunya.
4. Bersikap cinta kepada harta benda.
5. Menyediakan sajian untuk makanan toyol.
6. Rumah harus jauh dari orang ramai dan kegiatan agama.
7. Suasana rumah harus redup.
8. Sediakan ruang atau bilik khusus yang berbau kemenyan sebagai tempat tinggal toyol.
9. Harus bersikap lembut dan santun terhadap toyol kerana toyol itu seperti anak kecil.
10. Harus membawa toyol berjalan-jalan mengikut kehendak toyol.

Masyarakat boleh mengetahui ciri pemilik toyol dengan memperhatikan keadaan atau perilakunya. Perilaku seseorang pemilik toyol adalah tidak berlaku pada masyarakat umum atau keadaan yang logic yang menyebabkan suatu suasana. Ciri-ciri pemilik toyol antara lainnya ialah:

1. Pemilik toyol mempunyai isteri yang gemuk dengan payudara yang besar.
2. Berjalan dengan tangan di belakang seperti menggendong sesuatu.
3. Suami isteri pemilik toyol memiliki sifat peribadi yang berlainan dengan masyarakat umum seperti pendiam namun menonjolkan kebatilan secara tiba-tiba.
4. Rumahnya yang dahulunya ramai penghuni tetapi sunyi secara mendadak.
5. Sering mendiamkan diri dalam masa yang lama bila berada di rumah orang kaya.

Setelah syarat-syarat dipersetujui, maka perantara akan berhubung dengan penguasa toyol dari bangsa jin untuk menghadirkan toyol di hadapan bakal tuannya. Toyol dihadirkan dengan memunculkan terus di hadapan bakal tuannya untuk dibawa pulang. Kos bagi memiliki toyol kelas rendah antara RM100 – RM1000, bagi toyol kelas pertengahan antara RM1000 – RM2000 sedangkan toyol diperingkat tinggi antara RM2000 – RM5000.

Walaupun setelah dibayar, pemiliknya tidak boleh terus membawa toyol pulang kerana toyol harus dilatih untuk mengenal matawang. Hal ini terjadi jika seseorang itu membeli toyol dari luar negara. Namun di Malaysia, toyol sudah mengenali nilai mata wang Ringgit. Cuma ianya dilatih untuk mengambil jumlah wang tertentu dengan keadaan baik tanpa diketahui oleh tuan empunya wang. Toyol hanya akan mencuri jumlah wang yang telah diberitahu atau dilatih oleh pemiliknya sahaja.

Memelihara toyol adalah mengikut kesesuaian kelas toyol. Toyol kelas rendah hanya memerlukan sesajian yang ringan dengan menyediakan tempat tinggal yang biasa sahaja. Sedangkan toyol kelas pertengahan dan tinggi memerlukan penyajian yang mewah dan berkualiti serta tempat tinggal yang bagus.

Menjaga toyol tidak jauh bezanya dengan menjaga anak kecil. Ianya harus dimanjakan dan dituruti apa yang menjadi keinginannya seperti bunga tujuh jenis yang segar, bubur harus panas dan bilik yang ada bau kemenyan dan lembab. Pemiliknya harus sentiasa bersiap sedia setiap saat untuk melayani toyolnya terutama memberi makan dan menyusuinya.

Penjagaan yang baik dan tidak leka setiap masa oleh pemiliknya akan memberi kesan yang positif kepada pemiliknya. Namun jika toyol yang berbangsa jin kafir yang mempunyai perangai paling cerewet, manja dan mengomel ini tidak puas hati dengan layanan pemiliknya, ianya akan berhenti dari mencari wang bahkan akan membocorkan rahsia pemiliknya dengan menjelma di sekitar rumah pemiliknya atau mencuri hanya di kawasan sekitar jiran-jiran pemiliknya. Bahkan jika toyol kelas pertengahan dan tinggi akan berlagak kurang ajar dengan memaksa pemiliknya membenarkan isterinya disetubuhi oleh toyol pada setiap malam. Akhirnya, tujuan untuk menjadi kaya dengan pantas tidak tercapai dan isteri tergadai maruahnya kepada sang toyol yang menggatal.

Jika ditinjau dari sisi agama Islam bahawa berhubungan untuk meminta tolong dari toyol sebagai bangsa jin kafir sangat tidak mungkin membawa kebaikan bagi manusia bahkan akan membawa kepada keburukan dan kebinasaan dunia dan akhirat.

Masyarakat hendaknya tidak terliur dan terjebak dengan fenomena menggunakan khidmat toyol untuk mendapatkan kekayaan dengan jalan yang menyesatkan ditegah oleh agama-Prof.Dr.Hj. Shahrin Abd Rahman PhD

15 July 2010

CACING GERGASI

Menurut info daripada email..khabarnya cacing gergasi ini dijumpai di hutan negara Ecuador


14 July 2010

Sehiris Peria Seruas Tebu

Kalau nak baiki dunia,Kena baiki manusia.
Kalau nak baiki manusia,Kena baiki hatinya.
Kalau nak baiki hati,Kena baiki solatnya.

Setiap jentera perlu diservice oleh manusia,
Setiap manusia perlu diservice oleh solat.
Solat adalah menjaga hubungan dgn Allah


Usahlah dipinta mudahkan urusan,tp pintalah besarkan tabah.
Usahlah dipinta kecilkan ujian tp pintalah besarkan iman.

Dosa yang menyebabkn kita menangis,
Lebih baik dari amal yang menyebabkan kita ketawa.

Mampukah memaaf,melupa dan menyayangi Orang yang pernah melukai kita?.itulah khebatan Allah.
Siapalah kita yg hina sanggup mengatakan tiada maaf bagimu.

Hinanya kita kerana terbentuk dari benda jijik yg keluar dari saluran najis.
Dan dibentuk pula disebelah tong najis.

Tidak masuk syurga siapa yang ada sebesar zarah sifat sombong.

Hidup tak selalu indah,disitulah indahnya kehidupan.
Kita bukan tuan,apabila berlaku perkara yang kt tak suka,
Kita akan sabar dan redo.kerana kt peminjam bkn pemilik.
Kita milik Allah apa saja yang terjadi kita redo.

Jangan pertikaikan kenapa kita,
Allah lebih tahu yang terbaik untuk kita.
Allah tak akan beri kita pahit,kalau bukan ubat.
Kekadang kita diuji kenapa tak berkasut,
Tetapi kita lupa ramai org diuji tak berkaki.

Jangan jadi kelawar bukan tak Nampak kerana gelap, tapi tak Nampak kerana terlalu terang.
Dosa itu suatu yang meresahkan hati, timbul penyesalan dan ada keinginan untuk bertaubat.
Tiadalah setiap perkataan yang kita keluarkan melainkan dicatat oleh malaikat, kita akan bertanggung jawab atas apa yang kita perkatakan.

Sesungguhnya siksaan Allah itu amatlah pedih.
Jaganlah kamu mengejek orang lain,mungkin mereka lebih baik dari kamu.
Jauhilah banyak sangkaan kerana sebahagian dari sangkaan itu dosa, adakah kamu suka makan daging saudaranya yang telah mati.

Ada orang kerana mulut masuk syurga.
Ada orang kerana mulut masuk neraka.

Ada orang kerana hati masuk syurga,
Ada orang kerana hati masuk neraka.

Apa yang baik dtg dari Allah ,jika ada kelemahan harap dibantu.
Bersatu mencari keredhoan Ilahi.

Dapat melalui email, kredit kepada penulis.

13 July 2010

Kisah ketam Melayu dan ketam CinaSaya ingin berkongsi satu cerita kepada anda semua. Mungkin kita boleh ambil iktibar dari cerita ni.

Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?

Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?

Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk mana ketam melayu, mana ketam cina?

Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalam bekas tak ada tutup…ketam melayu la….

Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup?

Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.

Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?

Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

12 July 2010

7 Keajaiban Geologi dari 7 Benua di Bumi…

Kata orang banyak berjalan luas pandangan memang betullah. Kalau kita melancong di negeri sendiri pun kita sudah lihat pelbagai perubahan atau perbezaan bentuk muka bumi, jenis tanah dan geografi yang berbeza dengan tempat kita. Apa yang perlu kita perlu ucapkan hanyalah.. SUBHANALLAH.

Berikut adalah 7 Keajaiban Geologi dari 7 Benua Bumi.

Pertama dari Benua Asia

1. Reed Flute Cave, Guilin, China

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Gua bawah tanah yang cantik ini bernama Reed Flute Cave atau sekarang yang dikenali dgn nama Palace of Natural Art ini terletak di kota Guilin, China dengan kedalaman sekitar 750 kaki (240 meter). Jejak pertama ke dalam gua ini kira-kira 1000 tahun lalu saat Dinasti Tang. Pencahayaan buatan telah dibangunkan di sana pd tahun 1962 untuk menarik perhatian, sehingga formasi batu-batuan di gua dsb semakin indah.


“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Bahagian terbesar dari sistem gua ini adalah Crystal Palace of the Dragon King (Istana Kristal Raja Naga), yang dapat menampung 1000 orang dan pernah digunakan sebagai perlindungan dari serangan udara pada Perang Dunia II.

Kedua dari Benua Australia

2. The Devil’s Marbles, Northern Territory, Australia

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Batu ini disebut ‘Karlu Karlu’ dari puak oran asli dan merupakan salah satu tempat keagamaan bagi mereka. The Devil’s Marbles merupakan batu raksasa yang berumur 1.7 juta tahun dengan granite di sekelilingnya dan kerosakan fizikal akibat perubahan cuaca ekstrim selama berjuta-juta tahun. Angin, air, suhu dan sinar matahari, bergabung mengikis dan membelah batuan tersebut.

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Seperti yg kita lihat di atas, beberapa Devil’s Marbles memiliki ukuran yg sangat mengejutkan… …

Ketiga dan keempat… dari Benua Amerika

3. Salar de Uyuni, Bolivia, Amerika Selatan

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Salar de Uyuni merupakan danau garam kering yang terdapat di 10.000 kaki Pegunungan Andes, Bolivia. Kira-kira ada sekitar 10 juta tan garam. Apa yang paling menarik lagi ialah, setelah hujan dataran garam ini akan berubah menjadi cermin terbesar di dunia…

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

4. Landscape Arch, Utah, Amerika Utara

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Kawasan lindungan Taman Nasional Arches terdapat lengkungan batuan dan pasir alam semulajadi . Dengan ketinggian 290 kaki (sekitar 88 meter) melewati padang pasir kering Utah.

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Terpahat secara fantastik sejak ribuan tahun yang lalu oleh hentaman ribut pasir dan hujan.

Kelima.. dari Afrika

5. Eye of the Sahara, Mauritania, Afrika

Keajaiban Geologi @ isuhangat

Dengan bentuk seperti mata yang sangat mengerikan, Eye of Sahara ini mulai pertama kali dilihat saat manusia telah mampu menembus ruang angkasa dan menyaksikan keajaiban dunia ini. Eye of Sahara memiliki luas sekitar 30 mil.

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Keenam ada dari Eropah

6. The Gateway To Hell, Námaskarð, Islandia…

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Disebut sebagai Gateway To Hell, atau dalam bahasa kita : Gerbang Menuju Neraka

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Islandia merupakan salah satu negara yang memiliki gunung yang paling aktif di dunia, sangat aktif dengan nama negaranya Islandia, alias Iceland alias Dataran Es … Yang paling dahsyat, adalah meletusnya gunung berapi pada tahun 1783, menyebabkan satu per empat populasi penduduk Islandia waktu itu maut.

Terakhir… dari Antartika… Kutub Selatan…

7. Ice Towers of Mount Erebus, Antartika

“>Keajaiban Geologi @ isuhangat

Ratusan menara ais terdiri di Gunung Erebus. Hanya di gunung aktif inilah lahar nan panas bertemu dengan ais nan dingin, dan menciptakan sesuatu yang unik dan alamiah. Menara-menara tersebut memiliki ketinggian sekitar 60 kaki (20 meter).

Menurut mereka pemandangan menara ais di Antartika tersebut sangat indah susah utk diungkapkan dengan kata-kata..