KALAU LAWATI TOLONG SIGN GUEST BOOK YE

26 July 2009

YASMIN AHMAD TELAH MENINGGAL DUNIA

Pengarah Yasmin Ahmad telah meninggal dunia kerana penyakit jantung di Hospital Pakar Damansara pagi tadi. Alfatihah buat Allahyarham dan Isuhangat mengucapkan takziah kepada keluarga Allayarham.

Usahlah kita pertikaikan status Arwah Yasmin Ahmad walau pun dia dipanggil Allahyarham Yasmin Ahmad bukannya Allahyarhamah di TV3 dan media tempatan. Kematian adalah peringatan untuk semua. Kematian adalah subjektif yang tidak dapat ditafsirkan bila, di mana, kenapa? kerana itu adalah kuasa yang Maha Esa. Hari ini giliran arwah, entah esok atau lusa giliran kita pula, so mohonlah keampunan kepada Allah sebelum kita dijemput olehNYA.

Artikel di bawah ni aku ambik di bicarakalbuku.blogspot.com, sejauh mana kebenarannya Wallahu A`lam..

CORETAN CIK SERI 8

Semalam sewaktu di dalam perjalanan ke tempat kerja, Seri ditemani dengan radio keretanya yang setia mendendangkan pelbagai halwa telinga sewaktu dia memandu. Terkadang-kdang Seri tidak mampu menahan dirinya dari berlenggang lenggok mengikut rentak lagu yang berkumandang dari corong radio keretanya.

Terdengar di telinganya suara DJ radio tersebut menyatakan "Sekarang kita dengar pula sebuah lagu nyanyian Zulkiflee Ahmad seorang naib juara bintang RTM tahun 1975 dengan lagunya, Tak Kuasa Kuhindari".

Sebuah lagu asal yang dinyanyikan oleh Emilia Contessa, DJ Radio itu menyambung katanya.

Seri tertarik dengan lagu tersebut kerana rentaknya yang mengembirakan, bahasanya yang simple tetapi apa yang menarik perhatiannya ialah suara penyanyi tersebut kerana ia mirip seorang perempuan, padahal beliau seorang lelaki yang bernama Zulkiflee Ahmad.

Seri tersentak kerana teringat sesuatu. Zulkiflee Ahmad?, Seri mengulang kembali nama itu.

Seri teringat dia pernah terbaca di dalam sebuah ruangan laman sembang internet bahawa Yasmin Ahmad pengarah filem yang terkenal dengan kontroversi itu merupakan seorang lelaki yang bernama Zulkiflee Ahmad yang merupakan seorang pemenang bintang RTM tahun 70an.


Yasmin Ahmad ini sekarang merupakan pengarah filem yang filem-filemnye pernah mendapat anugerah antarabangsa, salah satu filemnya yang pernah dilihat oleh Seri adalah Mukhsin. Sebuah filem yang menarik yang mengisahkan mengenai sebuah percintaan monyet yang syahdu. Yasmin sebelum menjadi pengarah filem adalah seorang pengarah filem iklan yang selalu diambil oleh Petronas untuk membuat iklan-iklan mereka di kaca TV.

Memang menarik iklan-iklan Petronas tersebut, akupun suka dan tertunggu-tunggu untuk menyaksikan iklan-iklan mereka khususnya apabila tibanya hari perayaan, cukup mengusik kalbu, komen Seri.


Bagaimanapun filem-filem Yasmin selalu dipertikaikan oleh pelbagai pihak. Contohnya di dalam filem Gubra beliau, ada scene di mana seorang bilal memegang anjing sejurus sebelum pergi ke masjid untuk melaungkan azan. Begitu juga dalam filem-filem yang lain seperti Sepet, Muallaf dan sebagainya, banyak scene yang menimbulkan kontroversi dan taboo dan mencabar realiti masyarakat. Seri merasakan Yasmin Ahmad seorang yang berfikiran liberal dan cuba membawa fahamannya itu ke tengah masyarakat Malaysia ini.Seni bukan sekadar untuk seni sahaja, untuk melihat dari perspektif seni sahaja tidak mungkin, Seri mengulas pandangannya.

Jika aku diberi kebenaran untuk komen karya-karya Yasmin dari segi seni dan kehalusan garapannya, aku meletakkan Yasmin sebagai seorang yang berbakat besar, tetapi sebagai seorang Islam, aku tidak menyokong Yasmin kerana filemnya menimbulkan kecelaruan kepada konsep dan syariat islam, Seri berhujah sendirian.


Di dalam laman sembang internet itu ada diletakkan gambar Zulkiflee Ahmad tersebut yang wajahnya mirip seorang lelaki yang jambu dan lembut. Kemudian di laman sembang tersebut itu disisipkan juga gambar Yasmin Ahmad.
Memang saling tak tumpah wajah mereka berdua bila dibuat perbandingan sampaikan tahi lalat dan gigi mereka berduapun sama sahaja," getus hati Seri.Seri tidak berani membuat andaian apa-apa apakah benar atau tidak maklumat yang didapati dari laman sembang tersebut. Setahu Seri tidak pernah Yasmin Ahmad memberi komen apa-apa tentang isu bahawa dia pernah melakukan pertukaran jantina daripada lelaki kepada perempuan. Tetapi ada sumber yang menyatakan bahawa memang penyanyi Zulkiflee Ahmad itu menghilangkan dirinya dari pentas hiburan pada tahun 80an kerana melakukan pertukaran jantina kerana beliau adalah khunsa.

Di dalam Islam juga dibenarkan mereka yang benar-benar khunsa tulen untuk memilih jantina yang lebih cenderung dihatinya.

Jika begitu, tidak ada salahnya Yasmin Ahmad menukarkan jantinanya dari lelaki kepada wanita, Seri mengangguk-anggukkan kepalanya.

Apapun, memang sedaplah lagu ni, kata Seri. Dia terus dibuai kemerduan suara Zulkiflee Ahmad dan melodi yang dinyanyikannya. Kelihatan Seri melenggok-lenggokkan kepala dan bahnunya menyanyi bersama lagu tersebut.

Sudah kulupa semua yang telah lalu
Sudah kulupa semua tentang dirimu
Memang hati sakit kerna tingkahmu

Aku tak dendam padamu

Aku tidak tahu
mengapakah dirimu
selalu membuat bergetarnya jiwaku
Mungkin itu alasan nuraniku

Aku tak dendam padamu

Kini kau datang
merayu-rayu lagi
kenangan lalu oo timbul kembali

Aku tak kuasa untuk menghindari
Akan hadirmu di sisi

No comments: