KALAU LAWATI TOLONG SIGN GUEST BOOK YE

28 February 2011

Lagi Kisah Mayat Berjalan Di Indonesia

(Warning: Entri ini mengandungi gambar-gambar yang kurang menyenangkan untuk dilihat)

Korang ingat lagi tak gambar mayat yang pulang ke rumah di Indonesia pada entri lama dulu?

Photobucket

Ramai juga yang memberi komen-komen yang hangat-hangat dan ada yang memberi pendapat adalah hasil hipnotisme yang dilakukan ke atas mayat


Kononnya di sebuah gua di kampung Sillanang, Toradja, Sulawesi Selatan sejak tahun 1905 telah ditemui mayat manusia yang tidak rosak, tidak busuk sehingga sekarang. Mayat itu tidak diawet seperti yang dilakukan orang-orang Mesir Purba bahkan tidak diletakkan apa-apa ramuan pun.

Menurut pendapat setengah orang, kemungkinan ada semacam zat di gua itu yang boleh mengawetkan mayat manusia.

Di samping mayat yang anti busuk, ada pula mayat manusia yang boleh berjalan diatas kedua kakinya, bagaikan orang hidup yang tidak kurang suatu apa pun.

Photobucket

Photobucket

Katanya mayat itu berjalan dengan kaku dan agak terhentak-hentak (macam robot agaknya). Dan dalam perjalanan itu ia ditemani oleh orang hidup yang mengawalnya, sampai ke rumahnya sendiri.

Bagaimana boleh terjadi? Ingat ya mayat tersebut bukan hidup semula cuma boleh berjalan sendiri.

Kononnya begini, orang-orang Toradja biasanya menjelajah kampungnya yang bergunung-ganang dan banyak gaung itu hanya dengan berjalan kaki. Dalam perjalanan yang sukar itu kemungkinan jatuh sakit dan mati selalu ada.

Supaya mayat tidak ditinggalkan di luar daerahnya sendiri (orang Toraja menghormati roh setiap orang yang meninggal) dan juga supaya ia tidak menyusahkan orang lain (terpaksa memikul mayat berjalan di kawasan yang sukar berhari-hari), maka dengan satu ilmu ghaib, mungkin sejenis hipnotisme menurut istilah orang sekarang, mayat boleh pulang berjalan kaki dan hanya berhenti apabila dia sampai di rumahnya sendiri.

Bayangkan, mayat itu tahu arah jalan ke rumahnya sendiri, kerana pantang-larang upacara tersebut: mayat yang berjalan itu tidak boleh disentuh. Mungkin kalau disentuh magiknya dengan serta merta hilang.

Kemungkinan juga mayat-mayat tersebut dirasuk dengan jin atau syaitan.Syaitan memang suka menyesatkan manusia dan kalau mereka disembah dengan jampi serapah yang syirik itu tidak mustahil dia akan membantu mayat itu berjalan.

Dikatakan juga masyarakat Torodja menganggap tidak ada beza orang hidup dan orang mati. Orang mati pun hidup bermasyarakat jadi mereka membuat “satu perkampungan” untuk meletakkan mayat orang yang dah mati ni.

Photobucket

Photobucket

No comments: