1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
2 sudu besar mentega
cara-cara nak buat Kek Gula Hangus
kedua  -  pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat. tipsnya, bila dah  berbuih dan terasa telur tu macam ringan je, maknanya dah kembang lah  tu. hehehe
ketiga  - masukkan susu pekat dalam adunan telur tadi. pukul sekali lagi hingga  sebati. kemudian masukkan tepung + soda bikarbonat. pukul lagi hingga  betul-betul sebati.
keempat  - masukkan cairan gula hangus yang dah sejuk tadi ke dalam adunan.  pukul hingga sebati dan adunan akan berubah warna keperangan. kemudian  boleh terus masukkan dalam loyang. kalau loyang 4 segi lagi cantik.  hehehe. lepas tu perap adunan lebih kurang 3-4 jam untuk wujudkan sarang  dalam kek tu nanti.
kelima - lepas dah perap tu, bakar dengan api yang sederhana 160-180 darjah celcius selama 1 jam. kalau nak tau kek dah masak ke belum, try cucuk dengan pisau. kalau pisau tu bersih je maknanya kek sudah masak.
dan... inilah hasilnya. nampak tak sarang yang terbentuk dalam kek ni? cantik je kan? hehehe
SELAMAT MENCUBA! 




No comments:
Post a Comment